2017 > 09

Tanjas små valpar födda igår 21/9 :)

Oj så små, pyttar faktiskt! Det blev två hanar och en tik, alla Black and Tan. Först kom Tango 141 gr. sen kom Tansia 110 gr och sist Tazzio 140 gr. Så liten som Tansia är har jag aldrig genom åren haft tidigare, tror att alla blir toy.

Det gick rätt fort från första krystningen tills Tango kom men Tanja var inte ett dugg intresserad, hon var mest knäckt över vad som hänt för hon ville bara göra sig ren själv. Hon hade ont pluttan min och fattade ingenting, så kom Tansia och det blev detsamma där - inget intresse. Nu började jag bli lite orolig för tänk om hon skulle stöta dem ifrån sig! Jag hade ju Beah som jag kunde stoppa dem till om det knep men se på sjutton det kom en till efter ca 20 minuter, måste erkänna att jag hade Inte räknat med tre i den lilla kroppen. Tazzio var så glupsk så han drog sig iväg till tutten så fort han kom ut, ja jag han inte ens få av navelsträngen. Alla tre började tutta så fort de kom ut, inga problem där inte.
När Tanja gjort sig ren och jag valparna torra så bytte jag allt så det blev torrt och gott åt dem. Det första Tanja gjorde ser ni på bilden, hon la sig ner helt utmattad medans de små sög tag i varsin tutte, nu var det lugnt i bädden :) Jag andades ut, ännu en lyckad valpning i kenneln :)

Allt har gått jättebra, Beah är ju nyfiken förstås då det piper till hos Tanja ibland men hon vet vad det är och vad som gäller. Halva rummet är uppdelat i två insynsskyddade "valphagar" så de två mammorna ska få vara ifred och jag ligger i sängen med ett öra som parabol om något skulle vara ovanligt på natten.

Jag måste ju säga att det är ett jädra schå att få allt att funka, det är mattider i omgångar hela dagarna sen ska ju inte bara de vuxna hundarna ha sina promenader, neej mammorna ska ju ut en liten sväng och kissa också och röra sig liiite (så livmodern drar ihop sig som den ska). Jag tar dem var för sig men det kissas sen hoppar de på mig och ska in igen till valparna.

Beahs valpar är riktigt stora, på dygn fyra (6 idag) så hade de redan dubblat sin vikt, hon må ha grädde i juvren ;)
De äter och sover och när de nu sover så tycker Beah ibland att det är lite långtråkigt så jag får sitta därinne och pyssla med henne, ibland kommer hon till och med ut till de andra hundarna och gör ett varv, sen in igen.

Nu kommer en härlig tid framöver, jag Älskar små valpar, att få se dem växa upp och till slut bli en del i familjen/flocken :) Det tråkiga är ju att de måste flytta sen men jag brukar finna bra hem och det fixar jag den här gången också :)

Jag kommer att uppdatera er här i dagboken så är ni nyfikna på vad som händer så är ni välkomna att kika in.

Ha nu alla en trevlig fredagskväll! Själv ska jag boka mig framför teven - det är ju Idol !!!


 

Läs hela inlägget »

Nu är första gänget födda :)

För två dagar sedan, den 16 september så föddes Mevas Benjo, Benson och Benise, alla är svarta.

Klockan 8.45 så började Beah få lite krystvärkar men de  gav med sig efter en halvtimme. Vi gick ut och gick runt på baksidan huset, hon kissade men var orolig. Vi gick in igen och hon lade sig i sin biabädd (valplåda) på rygg. Jag satt nog en timme och masserade hennes hårda mage av sammandragningar. Så känner jag att attans det ligger två som vill ner samtidigt, inte bra tänkte jag då det var samma med Lisa första gången och det blev kejsarsnitt. Jag försökte "trycka upp" den ene lite och så började hon krysta igen, kanske fem gånger och plopp så kom Benjo, en "stor" tjockis på 193 gr. Han hade verkligen mage så han hade gottat sig rejält därinne och var först inte det minsta intresserad av att tutta. Jodå tjoff med tutten in i munnen på honom för det hade Jag bestämt, så han fann sig till ro till slut och bättrade på sin redan runda mage. Beah började krysta igen och ut kom en liten plutt, Benson! Han vägde bara 158 gr men det märketes också att han var hungrig för det första han gjorde var att kravla sig bort till mamma för att hugga tag i en tutte (den killen är som en sugpropp än;). Här gick det undan för ett tu tre så var Benise född. Hon var "normal" för hon vägde mitt emellan killarna, 169 gr.
Jag fattar inte hur allt kunde gå så fort och Beah tog dem till sig precis som hon gjort detta tidigare. Alltså vilken tik !!! Ska faktiskt bli lite spännande att se pälsen sen om de verkligen är Helt svarta för nu som nyfödda är det jättesvårt att se.
Gänget är som sagt två dagar idag, de går upp i vikt som de ska ja Benjo har acclimatiserat sig lite till de övriga och sugproppen, ja han ökar mest :)
De är så små och söta och så luktar de så gott, jaa faktiskt.
En liten "pling" säger att jag Kanske borde spara tiken för parar jag henne sen med Rossi som är b/t så är ju chansen stor att det blir b/t valpar - hoppas Mats inte läser detta för då blir han totalt knäckt på mig, jajaja lite hemliga tankar måste man ju få ha ;)

Nu väntar jag in Tanja. Magen är så stor på den lilla pluttan men jag gissar på två valpar ändå. Som förstföderskor så får de ju oftast tidigare, Beah fick på dygn 60 och de ska gå 63. Det är ju så pirrigt nu för om jag ser tillbaka på Ziva så fick hon Alltid på dygn 57 och Tanja är idag på dygn 58. Låst skulle jag vilja säga att jag är om dagens läge.
Igår var alla hundarna med på gärdet och sprang runt som tokar och käkade fågelbajs från flyttfåglarna - urk! Vi, eller rättare sagt Jag gick nog 2-3 km medans hundarna sprang säkert 8 km, mmm det var ju mumma överallt!!! Tanja bar jag efter en km ungefär och attans så tunga de blir armarna skakade på slutet.
Så fort Tanja fått så återkommer jag!

Nu ska jag gå in i hundrummet (där även jag sover med Beah och Tanja) och se om jag kan slita bort Beah från valparna ett tag för faktisk, hon behöver göra både a och b  även om hon själv vägrar inse det!

Kram på er alla, syns nog snart igen :)

(ursäkta lite suddig bild men vill inte trycka blixten i ögonen på Beah)

 

Läs hela inlägget »

Först vill jag skryta med att jag har... Världens Bästa Hund !!! Hon klarade anlagsprovet i Viltspår :)
Nu ska vi kämpa oss vidare i öppen klass och klarar hon det tre gånger så blir hon Viltspår Champion, tänk er det ni :)))
Vi hade i år satsat på att klara anlagsprovet (ja ni vet) nu är det gjort och nästa år så ska vi fixa championatet! 
Domaren tyckte att hon var så spårsäker så vi kunde gott och väl göra ett öppen spår redan nu men... så är det ju återigen den där matten som känner att hon själv måste kunna mer - Kira kan men inte jag!

Nu, så konstigt... pust å stön.
Vi var ju på kurs Kira och jag som ni minns och Mats passade löptikarna. Nu är det dock så att han fixade INTE detta korrekt - det vet jag NU !!!

Jag tyckte Beah hade blivit tjock så jag sa till Mats att nu måste det hållas igen på maten. Stackarn fick jättelite mat men så satt jag här för några dagar sen och masserade hennes (ännu) tjocka mage och kände att - va fasen, tuttarna har ju blivit stora !!! Då slog mig tanken, är hon dräktig??? Jag konfronterade Mats och han sa helt lugnt att "alla hade varit isolerade från varandra, det var bara en dag då jag var i garaget som jag sen fick se att Beah och Zicco gick tillsammans men det var ingen fara för tikskyddet satt ju på som det skulle". Va fan är karl dum eller??? 
Jaha, nu sitter jag här med en tik som är en månad för ung för att bli dräktig. Guuud jag lovar er, jag blir vansinnig! Allt är ju för sent för abortspruta så det är bara att bita i det sura äpplet och konstatera att, Beah och Zicco ska bli föräldrar! Jag som har planerat Allt så bra för till vintern skulle hon paras med Rossi så det blir b/t valpar och alla har åldern inne. Jaja de blir nog svarta (om nu inte Zicco har b/t lång, långt bak i stamtavlan).

Ja å så inte nog med det mina vänner ahhh Tanja är dräktig med ROSSI. Alltså ärligt jag är helt knäckt.
Tanja har ju klart visat att hon är inte det minsta intresserad av hanar - må så vara tills lilla "haggan" blev kär i Rossi...
Allt var lugnt när jag satt där och drack mitt kaffe i lugnan ro, helt plötsligt hör jag ett jäkla skri, in i köket och där satt de fast de små "jäklarna". Självklart blev jag glad - hon tog emot en hane men va faan han är ju bara nio (nu tio) månader!!! Vad skulle jag nu göra??? Den Mycket svårflörtade damen gillade tydligen "lammkött", abortspruta eller ej? Neej jag vågade helt enkelt inte, det finns risker...
Hon har nu en pytteliten mage och beräknas föda runt den 24/9, tuttarna har blivit förstorade så nu är jag 100% säker på att det bor små pyren därinne som säkerligen blir b/t.
Man ska ju inte gissa (tar inte ultraljud eller röntgen) men jag tror att Tanja får två stycken och Beah tre eller fyra.
Tanja kan få både dvärg och toy men så mycket toy som ligger i linjerna så gissar jag på toy. Beah får helt klart dvärg.

Ja ni mina vänner, inte lätt att vara uppfödare kan jag lova, allt kan hända och nu hände det Mig :(  Vet så många uppfödare som råkat ut för värre men för Mig är allt konstigt.

Som avslutning så måste jag ju berätta om min underbara Daisy. Hon har ju haft ont i sin vänstra höftled och jag har medicinerat med allsköns mediciner men inget har hjälpt. Så tog medicinerna slut (beställningen kom inte i tid) och tro det eller ej, damen rör sig obehindrat! Jo hon kan bli stel efter promenaderna men när hon är lös så springer hon omkring hur som helst utan svårigheter. Hon har nu fått följa med på lite längre promenader och hon är så himla Lycklig :) Jag har tänkt nu att det är bättre att hon är glad och lycklig och får Rimadyl om jag ser att hon får ont efteråt än att begränsa hennes rörelsefrihet i bara koppel och kortare promenader. Hon är nio år nu och har rätt att leva sitt liv, jag vet att medellivslängden är kort på berner men är hon lycklig så kanske hon lever många år till :)

Ah det är fredagskväll och här sitter jag... Tur att Mats kör buss så jag inte behöver ha dåligt samvete, de enda jag har dåligt samvete för är hundarna som Älskar att ligga på mig/runt mig i soffan framför teven.
Bäst att jag gör dem till viljes :)

Trevlig Helg alla !!!

 

Läs hela inlägget »

 







Här skriver jag om alla "konstigheter" som händer i Kenneln, både bra och ibland dåliga, precis som det är att ha hundar. Möjligtvis kanske ni känner igen er ;)